5.3.2010

MIDI (Musical Instrument Digital Interface)

MIDI – standardi on ollut olemassa jo kauan, eikä se ole paljolti muuttunut vuosien varrella. Alkuperäinen idea oli synkronisoida musiikkia tuottavat laitteet toisiinsa ja myöhemmin käsitellä näiden laitteiden tuottamaa tietoa. On olemassa periaatteessa kaksi tapaa nauhoittaa musiikkia. Toinen on nauhoittaa ääntä tuottavan laitteen ääni ääniraidaksi koneelle, jolloin sitä voidaan toistaa samanlaisena takaisin järjestelmästä. Tämä on nykyään yleinen käytäntö musiikintuotannossa. Haittapuoli on tietenkin se että järjestelmältä vaaditaan enemmän vääntöä äänenkäsittelyyn ja ääni vie tilaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi MIDI- pohjainen tallennus. MIDI tieto ei sinänsä ole ääntä, vaan siinä tallennetaan taulukkomaista tietoa ajassa, minkälainen nuotti on kyseessä, sen kesto ja tapahtuma aika jne... Tämä tieto vie lukuina naurettavan pienen määrän tilaa koneelta ja sen muokkaaminen on helpompaa, saat esim venyteltyä kappaleita, saat ne näkymään nuotteina koneella ja yleensäkkin midi pohjainen data on arkistoinnin kannalta helpompaa (toki tämän kaiken voit tehdä myös äänimuodossa nykyajan koneilla). Jos pakkaamaton ääni vie CD-tason äänenlaadulla n. 50 000 kt tietoa, ni MIDI-tieto kappaletta kohden on jotain 5 kt vastaava. Joten jos et ole vielä luomassa masterointia varten ääniraitoja miksauksesta, kannattaa tallentaa työtiedostoista MIDI-tiedostoja. MIDI:n äänittäminen tietenkin edellyttää että soittimestasi löytyy MIDI- liitännät ja tietokoneesi äänikortista löytyy vastaavat liitännät tai käytät vaikka MIDI-koskettimia ja liität sen koneeseen vaikka USB-liitännällä. MIDI:n haittapuoli on tietenkin se että MIDI -tieto täytyy muuttaa ääneksi, joko toistamalla se äänilähteen kautta tai käyttämällä softasynaa / softa sampleriä tms. äänentuottamiseksi. Oiva esimerkki on että esim. Nauhoitat kappaleet MIDI-tietona, muokkaat siitä virheet pois, voit siis manipuloida midi-dataa lukemattomilla erilaisilla tavoilla, ja sitten muutat sen ääneksi, vaikka ulkoisen tai sisäisen laitteen / ohjelman avulla...

Olen itse hyödyntänyt MIDIä sivujen demojen tuotannossa esim. näin: Nappaan netistä MIDI-tiedoston jostain hyvästä kappaleesta, muokkaan sitä omiin tarkoituksiini. Tämän jälkeen toistan midi tiedoston sähkörumpujeni aivojen kautta ja samalla nauhoitan soittamani rumpuraidan koneelle MIDInä. Tämän jalkeen virheiden poistaminen ja editoiminen on helppoa MIDI-datan muotoilun takia. Kun olen tyytyväinen kappaleeseen, muutan sen ääneksi käyttämällä MIDI-raitojen toistoon tietokoneessa toimivaa äänentoistojärjestelmää eli sampleriä, joka muuttaa jokaisen MIDI -tapahtuman / nuotin ääneksi, käyttämällä esim. valmiita intrumentti-ääniä. Näin materiaalia on helpompi muokata. Tämän jälkeen kun raidat ovat äänenä, voi niitä miksata / esimasteroida tavallisen äänen tapaan. Tämän prosessi vaatii huomattavasti vähemmän hikoilua kookkaan äänimateriaalin kanssa ja lopputulos on yllättävän aidon kuuloinen...

2 kommenttia:

 1. Olen lumoutunut .
  Kävin joskus kotonasi , ehkä muistatkin , ja näin mutsisi norsut , ja huoneessasi leijuvan ufon , ei se olikin midi kiippari ja synamoduuli !!

  Silloin kuulin jotain , enkä ollut ennen nauttinut yhtä paljoa mistään niin läheisesti elämässäni lähellä olevasta .Olin ihan käkenä että voi , onko nyt kyseessä joku , joka kanssa tajuaa vähän musasta !! Tänään kuntelin biisin SAD , ja se saattoi olla jopa se , jonka kuulin vierailullani . Muistan että sulla oli sellaisia rytmisiä progressioita asteikoilla , nousevia , ja ihmettelin ja ihmettelen vieläkin , miksen itse hahmota niin kauniita harmonioita vielä kuin mitä olen sinun sävellyksissäsi kuullut . En puijaa , mielestäni ne ovat kauneinta mitä olen toistaiseksi kuullut . Niin eheitä ja j´kuitenkin out of this world : Taivaasta . Niissä on mielestäni koko Universumin ja Jeesuksen toivo . Tajuuksä mikä rankkaus , et Jeesus ei pärjäis ellei olis tollasia säveltäjiä !

  Nojoo , en saa ylistää liikoja .

  Anyhow , olen haalinut midi synia ja sequensserinkin , vanhoja vermeitä , myös midi rumpukoneita , ja olisi aikeena luoda studio olosuhteet ja keikka kunto . Olis kiinostava oppia lisää sun kokemuksesta . Ootte Hatvan kanssa ihan pioneereja huudeilla , silti molemmat on jo kai myynny fek vanhat laitteensa !!! Itse etsin palstoilta Roland pc -sarjan koskettimia !! Huttu joku 80 luvun IBM olis kova laatuine !

  Jees ! Hyvä meininki !

  Janne

  VastaaPoista
 2. Kiitti Janne lämpimistä sanoista! En tosin tajunnut vastata viestiisi vasta kun nyt. En ollut tarkistanut ollenkaan kommentteja. Siis puoli vuotta myöhässä... :)
  Sad kappale synty täysin inspiraationa. Testailin joitain vähän hämympiä sointuja ja sattumalta sain pohjat kasaan niistä. Myöhemmin tein leadit viikon tauon jälkeen, sain vain ne jostain päähäni.??
  Mulla on itseasiassa vielä jäljellä ja toimivana se moduuli ja koskettimet... Timpan kanssa eri oo ollut mitään proggista vähään aikaan, ja nykyään on vaikeampi tehdä hyvää musiikkia (tai tarpeeksi kokeellista) ihan tosta vaan, silloin aikoinaan synty vaan loistavia ideoita.?? Mulla on varmaan tallessa jotain biisintynkää missä jäbäkin soitti jotain, voin yrittää kattoo jos niitä vielä löytyisi... palaillaan...

  VastaaPoista